Recept pro Vás ;-)

Polenta:

... je prostě Polenta ...

Suroviny:
• parmazán
• 250g čerstvé polenty
• 1,7l vody
• sůl, pepř
• máslo nebo olivový olej
• bylinky

Tuhá polenta:  Základní postup přípravy je celkem jednoduchý. Potřebujete cca 250g čerstvé polenty a cca 1, 7l vody. Vodu přiveďte k varu ve velkém hrnci a pomalu do ní přisypávejte polentu a pořád míchejte. Když se polenta začne vařit, tvoří se na hladině bubliny, stáhněte plamen na minimum, přikryjte polentu poklicí a promíchejte ji jednou za pět minut (během vaření prská a bublá). Polenta bude postupně houstnout a po 40 - 50 minutách bude hotová (odlepuje se od stěny hrnce při míchání). Hotovou polentu osolte a opepřete (můžete vmíchat máslo nebo olivový olej, parmazán, bylinky apod.) a potom ji rozprostřete na plech do výšky cca 2,5 cm. Po půl hodince polenta vychladne a pak ji rozkrájejte na čtverce nebo tyčinky. Vykrájené tvary pak možné grilovat, osmahnout nebo zapéct v troubě. Takto získáte tzv. tuhou polentu.
Řídká polenta:  U řídké polenty postupujte stejně s obdobným množstvím surovin, jen v závěru polentu v hrnci rozřeďte vodou, aby měla konzistenci husté šlehačky, měla by pomalu skapávat z vařečky. Hotovu polentu odstavte z plotny, přidejte máslo (100g) a strouhaný parmazán (120 - 140 g). Ochucenou polentu zamíchejte a můžete podávat.

Buon appetito!!!

recept zaslala Hana Grundová: lingviagroup.os@gmail.com