Recept pro Vás ;-)

Pate di fegato:

Sváteční játrová paštika

• 500 g másla
• 1 sklenka dezertního vína
• 1/2 sklenky koňaku
• snítka majoránky
• lžíce olivového oleje
• pepř a sůl dle chuti
• kůra z jednoho citronu
• 300 g bílé cibule
• 400 g drůbežích jater
• želatina, ocet, sůl, cukr a pepř

Na pánvi rozehřejeme 150 g másla, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a játra na malé kousky. Krátce orestujeme, přidáme majoránku, citronovou kůru, víno a koňak a necháme ještě chvíli povařit na mírném ohni. Osolíme dle chuti, opepříme a necháme vychladnout. Vychladlá játra dáme do mixéru a rozmixujeme na jemno, do rozmixované hmoty vmícháme zbytek rozpuštěného másla. Vzniklou hmotu rozprostřeme do srnčího hřbetu na připravenou potravinovou fólii. Nádobu dáme do chladna a necháme přibližně hodinu odpočívat. Mezitím si připravíme mírně kyselý nálev (cca ½ l) z octa, cukru, soli vody a želatinového prášku či plátkové želatiny, můžeme také použít již ochucenou želatinu v prášku. Paštiku vyjmeme z formy a přendáme do srnčího hřbetu větší velikosti, zalijeme želatinou tak, aby byla hmota ůplně zakryta. Necháme ztuhnout v chladnu a potom podáváme s čerstvým pečivem či krutony.

Buon appetito!!!

recept zaslala Romana Ježková: lingviagroup.os@gmail.com