Recept pro Vás ;-)

Risoto ai fungi:

Houbové rizoto

• ital. rýže - 400g
• vývar (masový, zeleninový) - 1l
• houby - 50g sušených hub nebo 200g čerstvých
• parmezán, grana padano - 50g
• olej nebo máslo na smažení
• cibule - půlka
• česnek - 3 stroužky
• pepř a sůl
• máslo - 20g

Pokud používáme sušené houby, namočíme je ve vodě zhruba hodinu před začátkem vaření. Na másle nebo oleje při mírném ohni osmažíme nakrájenou cibulku (ale nenecháme ji zhnědnout) a česnek. Přidáme čerstvé houby a asi pět minut zvolna restujeme, po 2 minutách přidáme lžíci vody. Přidáme (nepropláchnutou) rýži a necháme 2-3 minuty opražit, aby se zatáhla a neuvolňoval se z ní škrob. Postupně po malých sběračkách přiléváme vývar a za stálého míchání vaříme. První sběračka se do rýže rychle vstřebá, další už rýže nasává pomaleji. Doléváme vývar, až než je rýže uvařená, což trvá asi 20 - 25 minut. Pokud jsme použili sušené houby, lze je lehce opražit ještě před přidáním rýže nebo je do rizota přidáváme až později, zhruba v polovině vaření. Rizoto odstavíme z plotny a vmícháme do něj lžíci másla a parmezán. Dochutíme solí a pepřem, pravou italskou chuť rizota docílíme přidáním bílého vína ještě v průběhu vaření.

Buon appetito!!!

recept zaslala Romana Ježková: lingviagroup.os@gmail.com