Recept pro Vás ;-)

Panettone:

Vánoční moučník

• 1 vejce
• 40 gr droždí
• 70 gr pískového cukru
• ⅛ l vlažného mléka
• 60 gr HERY nebo másla
• 300 gr polohrubé mouky
• 1 žloutek
• špetka soli
• 50 gr rozinek
• 50 gr kandovaného ovoce

Z cukru, droždí, mléka a mouky si připravíme kvásek, který necháme vykynout. Tuk utřeme s cukrem, přidáme vejce, žloutek a utřeme do pěny. Prosátou mouku dáme do mísy, přidáme sůl, utřenou hmotu s tukem, kvásek, zbylé mléko a propracujeme těsto, které necháme vykynout. Během kynutí dvakrát těsto propracujeme. Do vykynutého těsta přidáme vyprané a okapané rozinky a nakrájené kandované ovoce. Formu na panettone nebo vyšší kastrol vytřeme tukem, naplníme těstem a necháme kynout, až těsto přesahuje přes okraj. Potom formu vložíme do předem vyhřáté mírnější troby (180 stupňů) a upečeme. Forma na panettone je otevírací, pokud použijeme kastrol, opatrně upečenou panettone vyjmeme a pocukrujeme.

Buon appetito!!!

recept zaslala Romana Ježková: lingviagroup.os@gmail.com